|

Viipuri – Maaseurakunnan sankarihautausmaa

Viipurin maaseurakunnan sankarihautausmaalle on haudattu 206 sankarivainajaa.

Viipurin Pitäjäseura ja Pro Monrepos-yhdistysten talkoolaiset tekivät vuosia töitä Viipurin Maaseurakunnan sankarihautausmaan kunnostuksessa. Kesällä 1996 paljastettiin Heikki Häiväojan ja Ari Laitilan suunnittelema sankarivainajien muistopaasi Viipurin Maaseurakunnan kirkon jäännösten viereen. Muistomerkin paljastuspuheen pitänyt valtioneuvos Johannes Virolainen totesi puheessaan:
”Kotikirkon viereen haudatut saavat nyt arvokkaan muistomerkin kertomaan isänmaalle antamastaan uhrista”. Kirkollisesta osuudesta tilaisuudessa vastasivat kenttäpiispa Hannu Niskanen ja rovasti Markus Petsalo.

Syksyllä 1999 muistomerkki saatiin siirrettyä varsinaiselle sankarihautausmaan alueelle, joka aiemmin oli ollut vuokrattuna yksityisen kasvimaana ja romujen säilytyspaikkana. Vuonna 2001 muistomerkin lähelle pystytettiin vielä neljä graniittikiveä, joihin on kaiverrettu 206 sankarihautausmaahan haudatun sankarivainajan nimet. Nimikivien paljastusjuhlaa vietettiin 19.5.2002.

Sankarihautausmaan aluetta on vuosien saatossa kunnostettu lisää, sinne on kylvetty nurmikko, istutettu ruusun taimia ja asetettu laatoitusta.

Tiedot

Paikkakunnan nimi venäjäksi:

Выборг – Viborg

Sankarihautausmaan koordinaatit:

60.710128, 28.733624

Google maps street view

Street view näkymässä näkyy kaksi nimikiveä ja korkea sankarihautausmaan muistomerkki nimikivistä vasemmalla osittain puun takana.

Matkapäiväkirja Viipurin Maaseurakunnan sankarihautausmaa

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.