|

Soanlahti

Soanlahdelle on haudattu 10 vapaussodan ja 80 viime sotien sankarivainajaa.

Vapaussodan sankaripatsas

Juhannuksena 1920 paljastettiin Soanlahdella sankaripatsas vapaussodan sankarivainajille, suuren ihmispaljouden läsnä ollessa. Tuo sankaripatsas oli korkea kapea paasi, jonka huipulla oli kivinen pallo. Patsaan etupuolella oli Karjalan vaakuna, jonka alla oli kymmenen kaatuneen nimet. Patsaaseen oli myös kaiverrettu teksti: ”Eestä lain vapauden ja isänmaan”.

Soanlahden vuoden 1918 sankarihauta
Karjalan Liiton kokoelma
Vapaussodan muistomerkki
Kuva: Terho Mauri 1933
Kansatieteen kuvakokoelma


Sankaripatsas jäi paikalleen, kun alueelta lähdettiin evakkoon talvisodan jälkeen. Kun alueella päästiin palaamaan kesällä 1941 löydettiin patsas turmeltuna. Laiskat venäläiset olivat muuttaneet patsaan omille sankarivainajilleen korvaamalla Karjalan vaakunan punatähdellä ja suomalaisten kaatuneiden nimet oli vaihdettu venäläisiin nimiin. Tarina kertoo, että myöhemmin kyseinen muistomerkki toimi sillan palkkina, mutta sen nykyisestä sijainnista ei ole tietoa.

Soanlahden sankaripatsas, jonka venäläiset ovat jättäneet paikalleen, mutta uusineet tekstin.

Talvi-ja jatkosodan sankarivainajat

Talvi- ja jatkosodan sankarivainajat haudattiin samalle sankarihautausmaalle vapaussodan sankarivainajien kanssa, arkkitehti Ludvig Lindqvistin suunnitteleman kirkon viereen. Jokaisen sankarivainajan haudalla oli valkoinen risti, kun alueet jouduttiin pakkoluovuttamaan.

Talvisodan ensimmäisille soanlahtelaisille sankarivainajille kaivetaan hautaa Karjalan Liiton kokoelma

Neuvostoaikana sankarihautausmaan aluetta käytettiin karjan laitumena ja alueelle oli rakennettu myös navetta sekä karja-aitauksia.

Nykyaika


Soanlahti-seura pystytti sankarihautausmaalle uuden punagraniittisen muistomerkin kaikkien kolmen sodan sankarivainajille vuonna 1992. Tässä muistomerkissä on sama teksti kuin oli alkuperäisessä sankaripatsaassa: ”Eestä lain vapauden ja isänmaan”. Jonka alle on kaiverrettu kaikkien Soanlahden sankarivainajien nimet eroteltuna vuosilukujen 1918 ja 1939 – 1944 alle.

Tiedot

Paikkakunnan nimi venäjäksi:

Соанлахти – Soanlahti

Sankarihautausmaan koordinaatit:

62.030860, 31.034405

Matkapäiväkirja Soanlahti

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *