|

Petsamon kaksi sankarihautausmaata – ortodoksinen ja luterilainen

Petsamon sankarihautausmaihin on haudattu noin 40 sankarivainajaa.
Petsamoon perustettiin kaksi sankarihautausmaata, toinen ortodoksisen- ja toinen evankelisluterilaisen hautausmaan yhteyteen.

Ortodoksinen sankarihautausmaa

Parkkinan kirkko eli Apostoli Andreaksen ja Pyhän Nikolaoksen kirkko oli Petsamon ortodoksisen seurakunnan pääkirkko Petsamon kirkonkylässä Parkkinassa, jonka hautausmaalle toinen sankarihautausmaista perustettiin.

Parkkinan sankarihautausmaa
Kuva: Olli Klemolan kokoelma
Parkkinan kirkko

Talvisodan aikana kirkossa majoittui venäläisiä sotilaita jotka tuhosivat ja sotkivat sisätilat. Kirkon penkit oli ilmeisesti poltettu polttopuina, ikonit ja arvoesineet varastettu, sekä ikonostaasi tuhottu. Sisälle oli rakennettu lämmitysuuni öljytynnyreistä, jonka savuputki oli vedetty seinästä ulos.

Kirkko korjattiin jatkosodan aikana ja se jäi ehjänä paikalleen, kun Petsamo jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle vuonna 1944.

Venäläiset käyttivät kirkkoa ensin hevostallina mutta, kun alueelle tarvittiin paloasemaa, niin kirkon seiniin tehtiin aukot, jotta paloautot saatiin ajettua sisälle ja pihaan rakennettiin vielä letkutorni, niin palolaitos oli valmis. Kun uusi palolaitos myöhemmin valmistui, toimi rakennus autokorjaamona kunnes se viimein paloi. Letkutorni on edelleen paikoillaan.

Petsamo seuran sivuilla lukee: ”Alueelle on vedetty rautatie ja kerrotaan, että haudat olisivat sen alla. Kartat kyllä kertovat, että rata ei kulje hautojen yli. Hautuumaan takana alkaa saksalais-itävaltalainen sotilashautuumaa muistomerkkeineen. Suomalaisten hautausmaalla näkyy hautakumpuja rivinä ja pari hautakiveäkin. Muistomerkkiä sinne ei ole saatu rakentaa.”

Luterilainen sankarihautausmaa

Salmijärvellä sijainnut Jäkälävaaran luterilainen sankarihautausmaa sijaitsee noin kymmenen kilometriä Nikkelin kaivosalueelta Suomeen päin. Hautausmaahan on haudattu alle kymmenen sankarivainajaa. Alue on osittain tuhottu ja osittain jäänyt maantien alle. Hautausmaalle ei ole pystytetty muistomerkkiä ja alueelle ei ole nykyisin pääsyä.

Petsamon luterilainen kirkko. Valkoiseksi maalattu puukirkko, keskellä ja itäpäädyssä sipulikupolit, joiden päällä ristit
Kuva: Saverikko Arvi
Lusto – Suomen Metsämuseo

Kiveen kirjoitettu

Rovaniemen Arktikumissa paljastettiin vuonna 1997 Petsamon sankarivanajien muistolaatat, joihin on kaiverrettu kaikkien Petsamon sankarivainajien nimet.

Vuonna 2014 muistolaatat siirtyivät Lapin maakuntamuseon omistukseen.

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *