|

Summan kenttähautausmaa

Summan kenttähautausmaahan on haudattu 204 tunnistamatonta talvisodan sankarivainajaa.

Summan kenttähautausmaa perustettiin syksyllä 1941, kun suomalaiset joukot saapuivat jatkosodan aikana uudelleen alueelle. Länsi-Kannakselta löydettiin 204 tunnistamatonta vainajaa, jotka haudattiin raakalaudasta tehdyissä arkuissa yhdeksään riviin Summaan perustettuun kenttähautausmaahan. Hautausmaan alue ympäröitiin piikkilangalla, jotta lehmät eivät päässeet haudoille.

Piikkilankojen ansiosta alue löydettiin uudelleen vuonna 1993 entisten summalaisten evakkojen toimesta. Hautausmaan alue varmennettiin koekaivauksilla, joissa esiin nousi arkun kappaleita. Hautausmaa-alue kunnostettiin ympäröivästä luonnosta vain hiukan erottuvaksi Leena Iisakkilan suunnitelman pohjalta.

Kenttähautausmaalle pystytettiin kuvanveistäjä Heikki Häiväojan suunnittelema ja taiteilija Ari Laitila toteuttama korkea kivinen muistomerkki. Se paljastettiin pakkassäässä 5.11.1995. Paljastuspuheen piti kansliapäällikkö Jaakko Numminen ja hautausmaan vihkimisestä vastasivat kenttäpiispa Hannu Niskanen ja ortodoksisen osuuden hoiti Isä Timo Tynkkynen. Paikalla juhlallisuuksissa oli vain muutamia ihmisiä.

Virallinen hautausmaa-alue on erotettu kettingillä ympäröivästä alueesta. Kenttähautausmaa on jäänyt avohakkuu alueen laitaan – avohakkuulla kasvaa nykyisin nuorta puustoa.

Muistomerkki on vanhan Viipuri – Pietari tien varrella, Viipurista tultaessa tien vasemmalla puolella. Tien varressa on opasviitta ”Kenttähautausmaa”.
Auto on hyvä jättää heti pienen hiekkatien alussa olevalle levikkeelle ja kävellä siitä kenttähautausmaalle noin 400 metriä.

Tiedot

Summan kenttähautausmaan koordinaatit:

60.508056, 29.021944

Mannerheim-linjan bunkkerit

Mannerheim-linjan SK bunkkerit sijaitsevat kenttähautausmaan lähellä. SK1, SK2, SK3, SK5, SK11, SK14 ja SK15 ovat Viipurista tultaessa tien oikealla puolella. Näistä SK2, joka oli sodan aikana ristitty nimellä Terttu, on oikeastaan ainoa joka on jotenkin säilynyt. 

SK2 koordinaatit: 60.504590, 29.003981

Venäläisten sotahistorian harrastajien toimesta merkityt polut bunkkereille lähtevät Viipuri – Pietari tien vierestä noin 200 metrin päässä kenttähautausmaan risteyksestä Viipuriin päin mentäessä. Polut lähtevät tien vastakkaiselta puolelta, kenttähautausmaan risteykseen nähden.

Lisää artikkeleita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.