Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Vuoksela

Vuoksela

Vuokselan sankarihauta. Sankarihaudan ympärille ryhmittyneitä joukkoja. 10.9.1944
Jäähyväisjumalanpalvelus Vuokselan kirkossa: Vuokselan sankarihautaa, minne siirryttiin kirkosta jäähyväiskahville.

Vuokselan sankarihautausmaalle on haudattu 46 viime sotien sankarivainajaa.

Vuokselan kirkkomäelle paljastettiin vuonna 1995 sankarivainajien muistomerkki.
Vuokselan sankarihautausmaa on vuosia ollut aidattuna ja kyltti portin kupeessa kertoo alueen olevan yksityisaluetta. Tie on huonokuntoinen ja Vuokselaan pääseekin nopeiten venekyydillä Kiviniemestä. Hyvänä pakkastalvena Vuoksi jäätyy ja silloin Vuokselaan pääsee kävellen Romanskista viidessätoista minuutissa.

Arkkitehti Ilmari Launiksen suunnittelema Vuokselan kirkko valmistui vuonna 1929 ja on yhä edelleenkin pystyssä risti tornin huipulla. Kirkko on huonossa kunnossa ja kirkon sisällä on oltava varovainen, sillä kirkossa on sortumisvaara.

Lammasniemen hautausmaa sijaitsee vähän ennen kirkkoa ja sinne on haudattu 7 vapaussodan sankarivainajaa.
Sankaripatsas paljastettiin 23.10.1921 monin juhlallisuuksin, niin kuin tapoihin kuului. Suojeluskunta oli sankarihautausmaalla kunniavartiossa ja tilaisuudessa he myös laskivat seppeleen. Sankaripatsaan oli suunnitellut kuvanveistäjä Baer. Sankaripatsas oli rukoukseen päänsä painanut sotilas, joka piti lakkia kädessään.

Neuvostoaikana sankaripatsas rikottiin mutta pitäjäseura kasasi löydetyistä paloista patsaan. Vapaussodan sankaripatsas paljastettiin uudelleen Lammasniemen sankarihautausmaalle vuonna 1995.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti