Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Soanlahti

Soanlahti

Soanlahdelle on haudattu 10 vapaussodan ja 80 viime sotien sankarivainajaa.

Juhannuksena 1920 paljastettiin Soanlahdella sankaripatsas vapaussodan sankarivainajille, suuren ihmispaljouden läsnä ollessa. Tuo sankaripatsas oli korkea kapea paasi, jonka huipulla oli kivinen pallo. Patsaan etupuolella oli Karjalan vaakuna, jonka alla oli kymmenen kaatuneen nimet. Patsaaseen oli myös kaiverrettu teksti: ”Eestä lain vapauden ja isänmaan”.

Sankaripatsas jäi paikalleen, kun alueelta lähdettiin evakkoon talvisodan jälkeen. Kun alueella päästiin palaamaan kesällä 1941 löydettiin patsas turmeltuna. Laiskat venäläiset olivat muuttaneet patsaan omille sankarivainajilleen korvaamalla Karjalan vaakunan punatähdellä ja suomalaisten kaatuneiden nimet oli vaihdettu venäläisiin nimiin. Tarina kertoo, että myöhemmin kyseinen muistomerkki toimi sillan palkkina, mutta sen nykyisestä sijainnista ei ole tietoa.

Soanlahti-seura pystytti paikalle uuden punagraniittisen muistomerkin kaikkien kolmen sodan sankarivainajille vuonna 1992. Tässä muistomerkissä on sama teksti kuin oli alkuperäisessä sankaripatsaassa: ”Eestä lain vapauden ja isänmaan”. Jonka alle on kaiverrettu kaikkien Soanlahden sankarivainajien nimet eroteltuna vuosilukujen 1918 ja 1939 – 1944 alle.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti