Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Pälkjärvi

Pälkjärvi

Pälkjärvelle on haudattu viisi vapaussodan ja 55 viime sotien sankarivainajaa.

Vapaussodan sankarivainajille aikoinaan pystytetty sankaripatsas on nykyisin Tohmajärven kirkkopuistossa, sillä lähdettäessä talvisodan jälkeen evakkoon pälkjärveläiset ottivat sankaripatsaan mukaansa.

Entiset pälkjärveläiset olivat viettämässä kesäjuhlia Pälkjärvellä 1990-luvun alussa, jolloin pitäjäseuraan kuuluva kuvanveistäjä Erkki Eronen lupautui tekemään sankarihautausmaalle muistomerkin omakustannushintaan. Myös opetusministeriöltä saatiin tukea hankkeeseen ja syksyllä 1994 johtokunta hyväksyi patsaan materiaalin, muodon ja muistomerkkiin tulevan tekstin ja Erosen kanssa sopimus saatiin tehtyä. Seuraavana vuonna sankarihautausmaan alue raivattiin ja muistomerkille rakennetiin perustukset.

Sankarihautausmaan muistomerkin paljastusjuhlaa vietettiin 14.10.1995. Sankarihautausmaa viimeisteltiin vuonna 1998, jolloin sen ympärille rakennettiin valkoinen puuaita. Samalla asennettiin myös tienviitoitus sankarihautausmaalle.

3 Kommenttia

 • Paavo Valonen
  29.7.2021 klo 13:19

  Hei!
  Oletko ehtinyt käydä Pälkjärven sankarihautausmaalla? Pitäjäseuran aiemmin jokakesäisten ylläpitotalkoiden aktivistit eivät ole päässeet siivoamaan kesän 2019 jälkeen. Paikallinen ystävämme, kivipihan isäntä Boris Ahonen on auttanut meitä ja huolehtinut muistomerkin ympäristöstä.

  Vastaa
 • Marja
  30.7.2021 klo 09:36

  Hei,
  Kävin Pälkjärvellä 11.7. Sankarihautausmaalta oli kesän aikana heinää leikattu eli se ei ollut kovin pitkää. Käynnistin kuitenkin raivaussahan ja leikkasin heinän sankarihautausmaalta, sekä aidan takaa tien puolelta, sekä aidan takaa sen sivustan jossa on portti. Aidan takana heinä oli pitkää.
  Sankarihautausmaalla kaikki oli kunnossa eli muistomerkki, sekä aita olivat kunnossa.
  Pälkjärvestäkin tulee juttu blogiin mutta kirjoitan juttuja sitä mukaa, kun haudoilla olen käynyt, niin tässä on vielä toistakymmentä paikkaa ennen Pälkjärveä.

  Vastaa
  • Paavo Valonen
   7.8.2021 klo 15:09

   Hei!

   Suuret kiitokset kaikkien pälkjärveläisten puolesta!
   T Paavo Valonen

   Vastaa

Jätä kommentti