Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Lumivaara

Lumivaara

Lumivaaran säilynen mutta rappeutuneen kivikirkon viereen on haudattu talvi- ja jatkosodan kaatuneita, joiden tarkasta lukumäärästä ei ole varmuutta, sillä eri lähteet antavat eri määrän mutta lukumäärä lienee 111 tai 112. Ensimmäiset kaatuneet haudattiin Lumivaaraan talvisodan aikana ja yksi viimeisistä haudatuista oli Tali-Ihantalan taistelussa kaatunut Jaakko Rapo, jonka sankarihautajaisia vietettiin elokuussa 1944.

Martti Mörskyn suunnittelema muistokivi paljastettiin sankarihautausmaalla 5.7.1992. Tilaisuudessa puhui muistomerkkitoimikunnan puheenjohtaja Matti Rapo, ja muistomerkin vastaanottopuheen piti Lahdenpohjan kaupunginjohtaja Gennadin Platnev.

Vuonna 1995 kirkon seinään kiinnitettiin muistolaatta, jossa on sankarivainajien nimet, sekä syntymä- ja kuolin vuosi.

Sankarihautausmaata on vuosien ajan kunnostettu ahkerasti ja viimein sankarihautausmaa saatiin ennallistettua, kun 9.9 – 10.9.2016 asennettiin Sortavalassa valmistetut valkoiset hautaristit, jokaisen sankarivainajan haudalle. Lupa ristien pystyttämiseen saatiin paikallisviranomaisilta.

Nyt sankarihautausmaalla on 112 valkoista ristiä ja hautausmaa on samassa kunnossa kuin se oli vuonna 1944, kun lumivaaralaiset joutuivat lähtemään evakkoon.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti