Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Johannes

Johannes

Johanneksessa on kaksi sankarivainajien hauta-aluetta, toinen sijaitsee välirauhan aikana puretun kirkon lähellä ja toinen noin kilometrin päässä Ristimäen uudella hautausmaalla. Johanneksen kahdelle sankarihautausmaalle on haudattu yhteensä 18 vapaussodan ja 227 viime sotien sankarivainajaa.

Puretun kirkon lähelle, tien toiselle puolelle paljastettiin 13.9.1992 muistomerkki, joka on luonnonkivi, johon on kiinnitetty pronssilaatta, jossa on teksti: ”1939-1944 Sodan uhrien muistolle”.

Johannes-seuran puheenjohtaja Kauko Hörkkö sanoi puheessaan: ”Olkoon tämä muistomerkki kehotus tuleville sukupolville rakentaa parempi maailma, jossa sodalla ja keskinäisellä vihan pidolla ei ole sijaa.” Tilaisuudessa puhui myös konsuli Markus Lyyra ja Venäjän suurlähetystön tervehdyksen toi ministerineuvos Ignatiev. ”Muistomerkin paljastaminen sodan uhreille osoittaa, että meidän maittemme välisessä suhteessa on alkanut uusi ajanlasku. Meidän kansamme tulevat ikuisesti elämään naapureina, ystävinä ja sen vuoksi ajatellen menneitä aikoja meidän kuin tulevienkin sukupolvien on tehtävä kaikki mahdollinen, että meidän valtioittemme suhteissa ei olisi enää mustia sivuja”, sanoi ministerineuvos.

Puheen sankarivainajille piti Eino Raininko, ja tilaisuuden musiikista vastasi Johannes-pelimannit, pietarilainen Rimski-Korsakov-kvintetti ja kalevalaisia säveliä esittänyt sovjetskiläinen lauluryhmä.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti