Menu
> Luovutetun Karjalan sankari­hautausmaat / Jaakkima

Jaakkima

Jaakkiman sankarihautausmaa perustettiin vuonna 1918 vapaussodan kaatuneille. Jaakkimasta rintamalle lähti vapaaehtoisesti 392 miestä ja kutsuntojen kautta 184 eli yhteensä 576 miestä. Heistä 54 haavoittui ja 37 kaatui.

Kirkon viereen paljastettiin muistomerkki 20.6.1926, näiden 37 huhtikuussa 1918 haudatun vapaussodassa kaatuneen muistolle. Muistomerkin suunnitteli viipurilainen arkkitehti Otto I. Meurman ja sen valmisti Sortavalan Kiviveistämö. Yli kolme metriä korkea muistomerkki koostui viidestä 1,5 metriä pitkästä harmaasta graniittikivestä, jotka oli pinottu päällekkäin. Ylimpään kiveen oli kaiverrettu teksti: ”Isien uskon kodin lainsuojan ja maan vapauden puolesta kaatuneitten muistolle” ja sen alla oli vuosiluku 1918. Alimmassa kivessä oli suojeluskuntien kuusenoksa ja patsaan taakse oli kaiverrettu Karjalan vaakuna. Muistomerkissä ei ollut sankarivainajien nimiä, sillä jokaisella haudalla oli oma nimikivi. Näistä nimikivistä yksi on säilynyt. Siinä on vainajan nimen, syntymä- ja kuolinajan lisäksi kaatumispaikka: Kalle P. Tikka kaatui Ahvolassa.

Muistomerkki jäi ehjänä paikalleen, kun alueet jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle 1944. Suomalaiset pääsivät palaaman alueelle 1990-luvun alussa ja joutuivat toteamaan, että muistomerkki oli kadonnut paikaltaan. Myöhemmin muistomerkin kaksi kiveä löydettiin ja lisäksi teetettiin kolme uutta kiveä arkkitehti Aulis Jääskeläisen suunnitelman mukaan, jotta muistomerkki saatiin kunnostettua. Muistomerkkiin kiinnitettiin myös pieni metallilaatta, jossa oli alkuperäinen teksti: ”Isien uskon kodin lainsuojan ja maan vapauden puolesta kaatuneitten muistolle” sekä vuosiluvut: ”1939-1940 / 1942-1944”. Heinäkuussa 1993 muistomerkki vihittiin kaikissa kolmessa sodassa kaatuneiden sankarivainajien muistomerkiksi. Valitettavasti metallilaattaa ei muistomerkissä nykyisin enää ole.

Vuonna 1994 kiinnitettiin Jaakkiman kirkon seinään kuparinen Pro patria nimitaulu, johon oli kaiverrettu kaikkien Jaakkiman sankarivainajien nimet. Nimitaulu kuitenkin hävisi hyvin pian kirkon seinältä ja vuosien varrella heräsi toive saada kaikkien Jaakkiman sankarivainajien nimet hakattua kiveen, jälkipolvien nähtäväksi.


Sankarivainajien muistomerkin viereen vihittiin 9.6.2018 yksinkertaisen kaunis Ruskealan marmorista valmistettu musta nimipaasi, johon on kaiverrettu kaikkien 337 Jaakkiman sankarivainajien nimet. Paaden paljastustilaisuudessa puhui Lumivaaralaislähtöinen kirkkoherra Auvo Naukkarinen, sekä Lahdenpohjan kaupunginjohtaja Kazymov Ramiz Mubarizovich, joka puheessaan sanoi:

”Kaupungin historia liittyy erottamattomasti Suomen historiaan. Suomalaiset ovat pitkään asuneet Karjalan tasavallan alueella. Täällä he rakensivat omat elämänpiirinsä, kasvattivat perheensä, kävivät kauppaa ja puolustivat kotiaan vaikeina aikoina. Tänään yhdessä jaakkimalaisten yhteisöjen kanssa kunnioitamme sotilaita, jotka kuolivat eri sodissa, jotka asuivat tällä alueella ja puolustivat kotiaan. Geopoliittisesta tilanteesta huolimatta meidän on ylläpidettävä hyviä suhteita ja säilytettävä alueemme muisto ja historia jälkeläisille. Tämä tilaisuus tänään on hyvä esimerkki siitä”.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti