Menu
> Matkapäiväkirja / Sortavala

Tarulinna

Tarulinna on huvila, jonka Sortavalan yleisen sairaalaan ylilääkäri Gustaf Johannes Winter rakennutti vuonna 1909 Laatokan rannalle Taruniemeen, noin kahdeksan kilometrin päähän Sortavalasta. Huvilan suunnitteli arkkitehti Eliel Saarinen.  Winter rakensi huvilan alueelle myös puiston, jonne istutettiin ulkomaisia puita ja pensaita.

Seuraavat omistajat

Winterin kuoleman jälkeen 1924 huvilan omistajiksi tulivat sortavalalainen apteekkari Väinö Turkama ja oopperalaulaja Greta Turkama. He perustivat huvilalle kukkatarhan ja majoittivat myös lomalaisia huvilalla.

Neuvostoaikana huvila toimi parantolana. Neuvostoliiton hajottua paikallinen liikemies rakensi Winteran huvilan viereen vaatimattoman lomakylän. Vuonna 2010 alueelle tuli uusi omistaja, joka purki vanhan lomakylän rakennukset ja rakensi tilalle uutta.

Tänään

Nykyisin huvilan mailla toimii aidattu ja tarkoin vartioitu, ylellinen lomakylä Dacha Wintera, jossa on tarjolla, sekä hotellihuoneita, että useamman makuuhuoneen huviloita. Aivan Laatokan rannalla on kaunis, korkeatasoinen ravintola. Kylpylä, joka on rakenteilla myöskin aivan Laatokan rantaan, valmistuu elokuussa.

Winterin huvila toimii museona, jolla ei ole virallisia aukioloaikoja, vaan käynti museossa tulee sopia Dacha Winteran vastaanoton kautta esim. soittamalla edellisenä päivänä. 

Olin ahkeroinut jo reilun viikon ajan joka päivä sankarihautausmailla, joten päätin palkita itseni lasillisella tai kahdella Dacha Winteran ravintolassa, niin jätin Nivan parkkiin viettämään vapaa iltaa ja suuntasin taksilla Taruniemeen, jossa olen sekä yöpynyt, että käynyt syömässä muutaman kerran.

Kun saavuimme alueelle taksilla ensin näkyviin tuli korkea aita ja sisäänkäynnin ensimmäinen puomi nousi itsestään. Vähän matkan päässä univormupukuinen mies tuli tarkistamaan millä asioilla olimme. Taksikuski kertoi vievänsä matkustajaa ravintolaan, niin avautui toinenkin puomi.

Venäjällä tiet ovat usein surkeita ja rakennukset kaatumaisillaan, mutta Dacha Winterasss ankeudesta ei ole tietoakaan. Huvilat ja rivitalot ovat erinomaisessa maalissa, listat eivät repsota ja kävelyväylät ovat moitteettomasti kivettyjä. Suihkulähde solisee ja nurmikot ja istutukset ovat hyvin hoidettuja. 

Ravintolan suurista lasiseinistä avautuu maisema Laatokalle mutta ravintolan Laatokan puoleisella seinustalla on myös terassi, josta toivoin saavani paikan, vaikka en ollut tehnyt varausta. Hovimestari tervehti venäjäksi mutta jatkoi samaan hengen vetoon englanniksi, että olikin miettinyt tulenko kesällä käymään. Hovi pyysi minua odottamaan hetken ja pian kaksi nuorta miestä järjesteli terassilla pöytiä ja tuoleja uuteen uskoon, että minulle saatiin terassille paikka, sillä kaikki pöydät olivat varattuja. Kun hovimestari Oksana hetken päästä johdatti minut pöytään, joka terassille minua varten kannettiin, mietin, että olin tehnyt aivan oikein antaessani tippiä hovimestarille, sillä itsekin hovina työskennelleenä tiedän, että hovi ne paikat illallisella jakaa.

Ruoka oli hyvää, skumppa maistui ja näköala hurmasi.

Puolilta öin, kun tein lähtöä kävin vastaanotossa sopimassa museo vierailun seuraavalle päivälle.

Winterin huvilassa työskenteli oppaana vanhempi rouva, jolle kerroin haluavani kiertää ja katsella omassa rauhassa. Huvila on rakenteellisesti pitkälti alkuperäisessä kuosissa mutta alkuperäisistä  huonekaluista vain yksi iso kaappi on jäljellä.

Huvilan kolmen sivun ikkunoista on näköala Laatokalle, yhdeltä sivulta puutarhaan, joten ei ihme, että kyseinen paikka huvilalle aikoinaan valittiin.

Valmistuessaan vuonna 1909 Tarulinna on ollut komea ja nykyaikainen, sillä siellä oli jopa keskuslämmitys.

Turkamien kukkatarha valmistui ehkä vuonna 1929, sillä tuo vuosiluku löytyy puutarhasta.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti