Menu
> Luovutetun Karjalan kenttä­hautausmaat / Viipuri

Viipurin kenttähautausmaa

Viipurin kenttähautausmaahan on haudattu 26 tunnistettua ja 86 tunnistamatonta sankarivainajaa.

Kenttähautausmaa sijaitsee Viipurin vanhan tuomiokirkon (Agricolan kirkko, Varuskuntakirkko) raunioiden vieressä Vahtitorninkadun varrella. Kirkkoon tuotiin talvisodan aikana etupäässä Summan, mutta myös muilta Kannaksen rintamilta kaatuneita odottamaan kuljetusta kotiseudulle. Vuoden 1940 helmikuun 18. päivänä kirkko joutui ilmapommituksen kohteeksi ja tuhoutui syttyneessä tulipalossa. Summan rintamalla oli käyty kovia taisteluja helmikuun alku päivinä 1940 ja rintama murtui siellä 14.2.1940 mistä johtuen kirkossa oli ilmapommituksen aikaan paljon kaatuneita.

Vainajat jäivät kirkon raunioihin eikä heitä ehditty kaivaa pois raunioista, kun alueet piti talvisodan jälkeen pakkoluovuttaa Neuvostoliitolle. Kun Viipuri oli saatu takaisin jatkosodan aikana, raunioita alettiin raivata ja kirkosta löytyi 114 vainajan palaneet jäänteet, joista 32 pystyttiin tunnistamaan ja heistä kuusi lähetettiin kotiseudulleen haudattaviksi. 26 tunnistettua ja 82 tunnistamatta jäänyttä sankarivainajaa haudattiin ja siunattiin syyskuussa 1942 kirkon raunioiden viereen. Siunaustilaisuus pidettiin vanhan tuomiokirkon, Agricolan kirkon pihalla 13.9.1942. Paikalle pystytettiin korkea, koristeltu puuristi.

Ennen vuotta 1996, jolloin aluetta ryhdyttiin kunnostamaan, hauta-alue oli lähitalojen asukkaiden autojen paikoitusalueena. Paikalla oli myös lasten leikkipuiston tiilinen sadekatos. Muistomerkkialueen toteuttaminen vaati sadekatoksen purkamisen, mikä suoritettiinkin kenttähautausmaan ensimmäistä muistomerkkiä pystytettäessä. Heikki Häivänoja ja Ari Laitala suunnittelema muistomerkki paljastettiin 12.8.1996 ja se hajotettiin ilkivaltaisesti reilua kuukautta myöhemmin yöllä 26. syyskuuta. Muistomerkin hajottamisen syynä sanotaan olleen epäselvyydet tarvittavien lupien hankkimisessa, mutta ilmeisesti myös sadekatoksen purkaminen on omalta osaltaan vaikuttanut tapahtuneeseen.

Vuonna 2000 uuden muistomerkin pystytystä valmisteltaessa rakennettiin noin 10 x 10 metrin suuruisen hauta- ja muistomerkkialueen ympärille rautapalkeista vankka aitaus. Syyskuussa 2000 paljastettiin uusi muistomerkki, jonka suunnitteli Ari Laitala. Muistomerkin lähellä maasta esiin työntyy kivi, joka jää monelta huomaamatta mutta kun pysähtyy ja katsoo maassa olevaa kiveä, siinä on nähtävillä teksti ja torni leijona.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti