Menu
> Luovutetun Karjalan kenttä­hautausmaat / Summa

Summan kenttähautausmaa

Summan kenttähautausmaahan on haudattu 204 tunnistamatonta talvisodan sankarivainajaa.

Summan kenttähautausmaa perustettiin syksyllä 1941, jolloin suomalaiset joukot saapuivat jatkosodan aikana uudelleen alueelle. Alueelta löydettiin 204 tunnistamatonta vainajaa, jotka haudattiin raakalaudasta tehtyihin arkkuihin yhdeksään riviin. Hautausmaan alue ympäröitiin piikkilangalla, jotta lehmät eivät päässeet haudoille.

Piikkilankojen ansiosta alue löydettiin uudelleen vuonna 1993 entisten summalaisten evakkojen toimesta. Hautausmaan alue varmennettiin koekaivauksilla, joissa esiin nousi arkun kappaleita. Hautausmaa-alue kunnostettiin Leena Iisakkilan suunnitelman pohjalta. Kenttähautausmaalle pystytettiin kuvanveistäjä Heikki Häiväojan suunnittelema ja taiteilija Ari Laitila toteuttama muistomerkki. Se paljastettiin pakkassäässä 5.11.1995. Paljastuspuheen piti kansliapäällikkö Jaakko Numminen ja hautausmaan vihkimisestä vastasivat kenttäpiispa Hannu Niskanen ja ortodoksisen osuuden hoiti Isä Timo Tynkkynen. Paikalla juhlallisuuksissa oli myös Lahden veteraanisoittokunta.

Virallinen hautausmaa-alue on erotettu kettingillä ympäröivästä alueesta. Kenttähautausmaa on jäänyt avohakkuu alueen laitaan ja on helposti löydettävissä. Paikka on 400 metriä vanha Viipuri – Pietari tien itäpuolella.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti