Menu
> Luovutetun Karjalan kenttä­hautausmaat / Kollaa

Kollaan kenttähautausmaa

Kollaan kenttähautausmaahan, on haudattu 104 tunnistamatonta sankarivainajaa.

Talvisodan jälkeen venäläiset aloittivat Kollaalla kaatuneiden hautaamisen ja löydetyt suomalaisvainajat haudattiin Kollaanmäen kohdalle maantien pohjoispuolelle Jokelan tilan peltoon. Kesällä 1941 Jatkosodan hyökkäysvaiheen rintaman siirryttyä kauemmas itään, suomalaiset aloittivat alueella Talvisodan kaatuneiden etsinnät. Tunnistetut lähetettiin kotipitäjiinsä, mutta tunnistamattomat haudattiin edelleen Jokelan tilan peltoon. Vuonna 1943 pellon sankarivainajat siirrettiin maantien eteläpuolelle Kollaanmäelle perustettuun kenttähautausmaahan, mäelle jota talvisodassa alettiin kutsua Bomban mäeksi sinne kaivetun Villa Bomba -nimisen korsun mukaan. Kenttähautausmaan koko oli 28 m x 28 m. Tähän haudattiin 104 sankarivainajaa lauta-arkuissa seitsemään riviin keskikäytävän molemmin puolin. Jokaiselle haudalle laitettiin puinen valkoinen risti, jossa luki ”Tuntematon”.

Tuntemattomien arkkuja korsukukkulalla.


Kenttähautausmaa löydettiin uudelleen kesällä 1995, jolloin tehdyissä kaivauksissa löytyi arkkujen jäänteitä. Alueelle laadittiin hoitosuunnitelma vuonna 1996 maisema-arkkitehti Leena Iisakkilan toimesta. Alue raivattiin suunnitelman mukaisesti ympäristöstään hyvin varovasti erottuvaksi ja paikalle pystytettiin 13.8.1996 Heikki Häiväojan suunnittelema ja Ari Laitilan sekä Sakari Karjulan toteuttama ”Kollaan miekka” niminen muistomerkki. Se on muista kenttähautausmaiden muistomerkeistä poiketen kolmimetrinen mustaksi maalattu metallinen muistomerkki. Ehkä kivipaasia ei tänne haluttu, sillä muistomerkki piti viedä paikalle kantamalla.

Muistomerkin vihkimistilaisuudessa paljastuspuheen piti kansliapäällikkö Jaakko Numminen valtiovallanedustajan roolissa ja hautausmaa-alueen vihki käyttöön kenttäpiispa Hannu Niskanen.

Kollaan kenttähautausmaa, sijaitsee Loimolasta Suojärvelle johtavan tien (A 131) varrella noin 10 kilometrin päässä Loimolasta. Kenttähautausmaan suora etäisyys maantieltä on vajaat 200 metriä ja Kollaanjoen maantiesillalta vajaa 400 metriä. Nykyään maantieltä kenttähautausmaalle ja sen muistomerkille on viitoitettu polku.

Kenttähautausmaan ja maantien välisellä alueella on sijainnut neuvostojoukkojen heti talvisodan jälkeen perustama ja alun perin aidattu ja muistomerkeillä varustettu hauta-alue. Nyt paikalla on kaksi erillistä kunnostettua hautakumpua. Maantien varteen on jatkosodan jälkeen pystytetty neuvostoliittolaisen 165. divisioonan muistomerkki ja alueelta löytyvät myös paikalla olleen kolmiomittaustornin jäännökset.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti