Menu
> Luovutetun Karjalan kenttä­hautausmaat / Äyräpää

Äyräpään kenttähautausmaa

Äyräpään kenttähautausmaalle on haudattu 188 Keski-Kannaksen alueelta löytynyttä tunnistamatonta talvisodan sankarivainajaa.

Kenttähautausmaa perustettiin syksyllä 1941 suomalaisten saatua alue takaisin hallintaansa. Hautakartan mukaan tunnistamattomat sankarivainajat on haudattu kahteen kaarenmuotoiseen hautariviin, lähelle sankarihautausmaata, johon on haudattu äyräpääläiset sankarivainajat.

Kenttähautausmaan läheisyydessä on myös neuvostosotilaiden joukkohauta, jonne todennäköisesti on haudattu myös suomalaisia sotilaita.

Suomen valtio pystytti kirkon raunioiden vieressä sijaitsevalle 118 tunnistamattoman sotilaan kenttähautausmaalle muistomerkin 12. elokuuta 1996. Muistomerkki pystytettiin nurmikentän yläpäähän virallisen kenttähauta-alueen ulkopuolelle, sillä kenttä- ja sankarihautausmaiden yli on rakennettu tie.

4,3 metriä korkean graniittisen muistopaaden suunnitteli kuvanveistäjä Ari Laitila ja siinä on suomeksi ja venäjäksi teksti:

 ”Äyräpään sankarihautausmaa. Toisessa maailmansodassa kaatuneitten tässä lepäävien suomalaisten sotilaiden muistoksi. Suomen valtio”.

Äyräpään kenttähautausmaa sijaitsee entisen Äyräpään kirkon raunioiden vieressä lähellä Vuoksen rantaa.

Ei kommentteja

    Jätä kommentti